In 2022 is het project Havenzathe fase 1 opgeleverd waarbij de oude riolering in Stoutenburg en omgeving is vervangen door een nieuw gescheiden riolering voor hemelwater en afvalwater. Het hemelwater wordt met een drainage-transport riool afgevoerd hetgeen een positief effect heeft op de grondwaterstand. Daar waar mogelijk wordt het hemelwater tijdens hevige neerslag geborgen in het groen en verharding en via de berm afgevoerd richting de sloot.
Daarnaast zijn alle hoofd- en mini gemalen geïnspecteerd. In Luijendijk is het riool gereinigd en in Landsmeer zijn alle kolken gereinigd. Verder heeft Landsmeer met regio Zaanstreek Waterland het reinigen en inspecteren van vrijvervalriolering en het reinigen van kolken voor de periode 2021-2026 aanbesteed. De Firma Fab-Rioolbeheer heeft de aanbesteding gewonnen en voert de werkzaamheden uit.
Eind 2017 is het “verbreed Gemeentelijk Rioleringsplan (GRP) 2018-2023” voor een beleidsperiode van 6 jaar vastgesteld. In dit plan is geanticipeerd op de gevolgen van de klimatologische veranderingen voor het rioleringsbeheer van de gemeente. Meer neerslag en zwaardere extreme buien moeten worden verwacht en de gemeente moet zich daarop voorbereiden. Dientengevolge zal in de komende beleidsperiode de inrichting van de openbare ruimte nadrukkelijker worden betrokken bij het rioleringsbeheer. De inrichting van de openbare ruimte zal, waar nodig, aangepast moeten worden om de gevolgen van de toenemende neerslag in de toekomst het hoofd te bieden. Op grond van het rioleringsplan 2018-2023 is de rioolheffing vastgesteld evenals het riool aansluittarief.
In het verbreed GRP 2018-2023 is beschreven wat rioolbeheer in de toekomst gaat betekenen voor Landsmeer en welke kosten te verwachten zijn bij de ambities die in het plan zijn vastgesteld. Het onderhoud en het doen van nieuwe investeringen evenals renovatie- en vervangingsinvesteringen zullen jaarlijks conform de kaders van het GRP plaatsvinden. In het Meerjaren InvesteringsPlan (MIP) worden bedragen opgenomen om het GRP uit te voeren. Elk jaar wordt opnieuw afgewogen welke maatregelen getroffen moeten worden en wat de consequenties zijn van de te maken keuzes. Daar worden investeringen in aanpassingen van de openbare ruimte nadrukkelijk bij betrokken. In 2022 is gestart met de voorbereidingen van de opvolger van het vigerende GRP; het Water en Rioleringsprogramma (WRP).
Samen met de regio Zaanstreek is een regionale uitvoeringsagenda klimaat adaptie Zaanstreek Waterland opgesteld. Deze is samen met de lokale uitvoeringsagenda klimaatadaptatie voor de gemeente Landsmeer in april 2021 door de raad vastgesteld. Maatregelen uit de uitvoeringsagenda zijn meegenomen bij de herinrichting van Havenzathe door het benutten van o.a. groen en verharding voor waterberging en het toepassen van drainagetransport-riolering.
Verder is beleid verankerd in het vastgestelde groenbeleidsplan.
Ook is het convenant Intentieovereenkomst Klimaatbestendige Nieuwbouw in MRA en Noord-Holland in 2021 opgesteld en begin 2022 door Landsmeer ondertekend. Dat betekent dat voor alle plannen voor nieuwbouwwoningen een klimaatbestendige inrichting wordt meegenomen als criterium. En dat deze woningen en hun omgeving zijn aangepast aan de gevolgen van klimaatverandering, zoals extreme hitte of wateroverlast, natuurinclusiviteit en biodiversiteit.