Verantwoording

Een gezonde en veilige leefomgeving

Een gezonde en veilige leefomgeving

Wat wilden we bereiken?

De afvalinzameling en -verwerking organiseren op een efficiënte en duurzame wijze waarbij getracht wordt de kostenstijging voor de inwoner te beperken en de last op het milieu te verminderen.

Wat hebben we daarvoor gedaan?

Voortgang

De communicatie naar inwoners toe verbeteren zodat zij beter weten waarom en hoe afval (gescheiden) ingezameld en verwerkt wordt.

Toelichting:

Het nieuwe afvalbeleidsplan is geïmplementeerd en als gevolg daarvan zal de communicatie verbeteren. In de eerste instantie ligt nu de focus op uitleg en verduidelijking van de nieuwe inzameling van het afval richting de inwoners. In 2023 wordt verwacht het communicatietraject op te pakken en meer en beter te communiceren naar de inwoners.

Wat hebben we daarvoor gedaan?

Voortgang

De milieustraat op efficiënte wijze (laten) beheren.

Toelichting:

Halverwege 2022 is het beheer van de milieustraat overgenomen door een externe partij, waardoor de afvalstromen in zijn geheel door 1 partij worden geregeld en vastgelegd.

Wat hebben we daarvoor gedaan?

Voortgang

De specifieke doelen voor de komende vijf jaar zijn: - Jaarlijkse afvalbeheerkosten in 2026 zijn maximaal € 1,31 miljoen per jaar.- Na 2026 lopen de jaarlijkse afvalbeheerkosten niet verder op. Waardoor het niet nodig moet zijn om de ASH (substantieel) te verhogen. - Reduceren van de hoeveelheid restafval die meetelt voor de VANG-doelstelling met 35% ten opzichten van de 243 kilogram in 2019. In 2026 is de hoeveelheid restafval maximaal 158 kilogram per inwoner. - Het scheidingspercentage voor huishoudelijk afval is in 2026 tenminste 66%.- Tenminste 85% van de gescheiden ingezamelde afvalstromen wordt aangebonden voor recycling of hergebruik.- Tenminste 90% van de inwoners is in 2026 bewust bezig met (eigen) afvalscheiding.

Toelichting:

Het is te vroeg om conclusies te trekken maar op dit moment is er geen enkele aanleiding om aan te nemen dat deze doelstellingen niet gehaald zouden worden.

Wat hebben we daarvoor gedaan?

Voortgang

Inzamelen en aanbesteden op basis van het in 2021 vastgestelde beleidsplan afval en grondstoffen 2021-2026

Toelichting:

Inmiddels wordt bijna volledig ingezameld volgens het beleidsplan afval en grondstoffen 2021-2026. Twee van de drie aanbestedingen zijn succesvol afgerond. Komend jaar wordt de aanbesteding met betrekking tot de verzamelcontainers afgerond en wanneer deze geplaatst zijn kan volledig ingezameld worden zoals vastgesteld is in het beleid.

Wat wilden we bereiken?

De milieutaken worden conform wet- en regelgeving uitgevoerd.

Wat hebben we daarvoor gedaan?

Voortgang

De Omgevingsdienst IJmond geeft uitvoering aan het milieuprogramma. Ter voorbereiding op de decentralisatie bodemtaken en de Bruidsschat wordt in samenwerking met de Omgevingsdienst IJmond actief deelgenomen aan bijeenkomsten in het kader van de zogenaamde ‘’Warme overdracht’’ en de Bruidsschat ontleed en vertaald naar lokaal niveau.

Toelichting:

De Omgevingsdienst IJmond voert het milieuprogramma uit volgens planning. Door uitstel van de Omgevingswet is de zogeheten "warme overdracht bodem" ook uitgesteld. Voor heel 2022 vraagt de ODIJ de bijdrage voor het uitvoeren van deze taken op bij de provincie Noord-Holland in plaats van bij de gemeente.

Wat wilden we bereiken?

Doelmatige inzameling, berging, transport en/of lokale zuivering van afvalwater, hemelwater (regenwater) en grondwater.

Wat hebben we daarvoor gedaan?

Voortgang

Er worden voor de inwoner functionele groene voorzieningen ingericht voor de opvang van hemelwater waarmee zowel de grondwaterstand wordt gereguleerd als overtollig water wordt gebufferd. Op wateroverlastgevoelige locaties wordt de bovengrond zodanig ingericht dat extreme neerslaghoeveelheden bovengronds worden afgeleid naar plaatsen waar het water geen kwaad kan.

Toelichting:

Bij alle projecten in de openbare ruimte wordt geprobeerd bij te dragen aan de oplossingen waar de veranderingen in het klimaat om vragen. Door het toepassen van hemelwaterdrainage transport-riolering in Havenzathe fase 1 en fase 2 en Meervalweg kan er meer hemelwater worden geborgen, vastgehouden en afgevoerd tijdens klimaatbuien. Daarnaast zorgt het DT-riool voor het nathouden bij (extreme) droogte. Ook wordt hemelwater waar mogelijk bovengronds afgevoerd en geborgen.

Wat hebben we daarvoor gedaan?

Voortgang

Het inspecteren en onderhouden van de riolering, sloten en beschoeiingen.

Toelichting:

Jaarlijks wordt een deel van het rioolsysteem van Landsmeer gereinigd en geïnspecteerd. Tijdens herinrichtingen zoals Havenzathe fase 1 (afgerond) en fase 2 (in voorbereiding) en Meervalweg (vertraagd) wordt het riool vervangen. Sloten worden jaarlijks geschoond en beschoeiingen worden onderhouden. Voor het deponeren van slootafval dient een alternatieve locatie worden gevonden voor de locatie aan de Violierweg. Ook voor het deponeren van bagger uit de sloten dient een locatie te worden gevonden.

Wat hebben we daarvoor gedaan?

Voortgang

Het tijdig vervangen van riolering en beschoeiingen en baggeren van sloten (conform beheerplannen), zoals herinrichting  Havenzathe fase 2 en  Meervalweg

Toelichting:

Jaarlijks wordt een deel van het rioolsysteem van Landsmeer gereinigd en geïnspecteerd. Tijdens herinrichtingen zoals Havenzathe fase 1 (afgerond) en -fase 2 (in voorbereiding) en Meervalweg (vertraagd) wordt het riool vervangen. Sloten worden jaarlijks geschoond en beschoeiingen worden onderhouden.

Wat hebben we daarvoor gedaan?

Voortgang

In 2022 wordt het stedelijk water overgedragen aan het HHNK. Inzet is om zoveel mogelijk wateren (niet alleen stedelijk) over te dragen aan het HHNK.

Toelichting:

De sloten worden in het voorjaar van 2023 ingepeild en de planning is om aan het eind van dat jaar het stedelijk water, wat in aanmerking komt, over te dragen aan het HHNK (Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier).

Wat wilden we bereiken?

Een aantrekkelijke groene buitenruimte

Wat hebben we daarvoor gedaan?

Voortgang

Uitvoering geven aan het nieuwe Beleidsplan Groenbeheer (planning vaststelling november 2021). Het vasthouden van de huidige beeldkwaliteit staat daarbij centraal.

Toelichting:

De boomveiligheidscontrole (VTA) is inmiddels uitgevoerd en er wordt gewerkt aan de lijst met waardevolle houtopstanden.

Wat wilden we bereiken?

Landsmeer voldoet aan de wettelijke verplichtingen op het gebied van duurzaamheid.

Wat hebben we daarvoor gedaan?

Voortgang

Bijdrage leveren aan de totstandkoming van de RES 2.0.

Toelichting:

De RES 1.0 is niet vastgesteld door de gemeenteraad. Hierdoor is onduidelijk of en op welke wijze de raad een invulling wil geven aan de RES 2.0.

Wat hebben we daarvoor gedaan?

Voortgang

Het opstellen van wijkuitvoeringsplannen voor de warmtetransitie conform de Transistievisie Warmte.

Toelichting:

 Op dit moment wordt er een tweede medewerker duurzaamheid geworven. In overleg met bewoners en organisaties wordt bepaald wat de beste wijk is om te starten met het maken van een wijkuitvoeringsplan. En hoe we deze start vormgeven.

Wat hebben we daarvoor gedaan?

Voortgang

Landsmeer is aangesloten bij Manifest duurzaam inkopen.

Toelichting:

Daar waar (financieel) mogelijk, wordt klimaatgericht en circulair ingekocht.

Wat wilden we bereiken?

Stimuleren van buitenspelen door kinderen een aantrekkelijke speelruimte te bieden.

Wat hebben we daarvoor gedaan?

Voortgang

Uitvoeren van het Beleidsplan Samen Beter Buiten Spelen 2017-2025 en het bijbehorende Uitvoeringsprogramma. De volgende speelplaatsen worden opgeknapt in 2022 gelijk met de herinrichting van Havenzathe: Drakenstein (24), Doornenburg (20), Zwaansburg (19). Ook wordt er getracht plek te vinden voor een kleine speeltuin in Landsmeer Noord (NW1) op verzoek van de inwoners.

Toelichting:

De speelplaatsen worden conform planning aangepakt. Wel is het zo dat de gehele voorbereiding in 2022 plaats vindt maar de feitelijke realisatie in 2023. De verwachting is dat in 2023 een nieuw beleidsplan wordt vastgesteld. De locatie in Landsmeer Noord wordt in dit beleidsplan meegenomen, omdat de intentie er is voor realisatie van deze speelplek.

Deze pagina is gebouwd op 07/04/2024 15:40:59 met de export van 07/04/2024 15:28:46