Verantwoording

Toegang en maatwerkvoorzieningen

Toegang en maatwerkvoorzieningen

Wat wilden we bereiken?

Wat hebben we daarvoor gedaan?

Voortgang

We zorgen dat de informatievoorziening op de geactualiseerde website van de gemeente Landsmeer up to date blijft. Er is een communicatieplan om de bekendheid van het Middelpunt bij zowel de inwoners als de partners vast te houden en te vergroten.

Toelichting:

De website van de gemeente Landsmeer is actueel. We informeren inwoners door middel van social media, de website, onze nieuwsbrief en Kompas en wijzen ze met regelmaat op waar ze voor bij het Middelpunt terecht kunnen.

Wat wilden we bereiken?

Inwoners ondersteuning op maat bieden als het niet meer zelf of met het netwerk lukt, zodat een inwoner nog zoveel mogelijk kan meedoen aan de samenleving. We willen dit voor de gemeente Landsmeer betaalbaar houden.

Wat hebben we daarvoor gedaan?

Voortgang

In regionaal verband werken we aan het verbeteren van de hulp aan jeugdigen.

Toelichting:

De regio Zaanstreek-Waterland is 1 van de 11 landelijke proeftuinen waarin het Toekomstscenario Kind- en Gezinsbescherming uitgeprobeerd en verder uitgewerkt gaat worden. Hiervoor hebben wij als regio een subsidie-aanvraag ingediend bestaande uit een plan van aanpak. Dit plan bestaat in de kern uit het beproeven van het landelijke Toekomstscenario door een klein Veiligheidsteam samen met drie lokale (sub)teams (Waterland en twee wijken in Zaanstad). Specifieke aandachtspunten hierbij zijn korte lijnen met passende hulp voor de gezinnen en expertise voor de professionals waar vaak vraag naar is en de inzet van het Zorg & Veiligheidshuis. Ook willen we met de proeftuin leren van andere uitvoeringspraktijken in onze regio als input voor het Toekomstscenario en geleerde lessen verder de organisaties inbrengen.

Wat hebben we daarvoor gedaan?

Voortgang

We willen de uitgaven voor Jeugd-maatwerkvoorzieningen beheersbaar houden. We volgen de landelijke ontwikkelingen en kijken in regionaal verband naar de mogelijkheden.

Toelichting:

We trekken bij de lobby naar het Rijk zoveel mogelijk op met onze regionale partners in ZaWa. Er is nog geen duidelijkheid over de inzet en vergoeding aan gemeenten in het kader van de zogenaamde landelijke Hervormingsagenda Jeugd. Er zijn, door de vele partijen die jeugdzorg mogen aanbieden en door de complexiteit van de problematiek, zeer beperkte mogelijkheden om op de uitgaven te sturen.

Wat hebben we daarvoor gedaan?

Voortgang

We willen de uitgaven voor WMO-maatwerkvoorzieningen beheersbaar houden. We volgen de landelijke ontwikkelingen en kijken in regionaal verband naar de mogelijkheden.

Toelichting:

We houden binnen de mogelijkheden die wij hebben de kosten beheersbaar te houden door in samenspraak met de inwoner te bepalen wat noodzakelijk is. De Wmo kent een open einde regeling. Dit betekent dat als burgers recht hebben op een Wmo voorziening deze niet geweigerd mag worden.

Deze pagina is gebouwd op 07/04/2024 15:40:59 met de export van 07/04/2024 15:28:46