Verantwoording

Zorg en Veiligheid

Zorg en Veiligheid

Wat wilden we bereiken?

- Regionaal bundelen we de krachten om huiselijk geweld en kindermishandeling aan te pakken;- Regionaal werken samen in Zorg- en Veiligheidshuis, in het project Geweld Hoort Nergens Thuis, rond Personen met onbegrepen gedrag en de Wet verplichte GGZ en Mensenhandel.

Wat hebben we daarvoor gedaan?

Voortgang

Regionaal bundelen we de krachten om huiselijk geweld en kindermishandeling aan te pakken.

Toelichting:

Het afgelopen jaar is hard gewerkt om de formatie van Veilig Thuis op orde te krijgen; de wachtlijst bij Veilig Thuis en te laten slinken en de samenwerking tussen de lokale teams en Veilig Thuis te versterken. We hebben een verhoging van het aantal crisiszaken in 2022 gezien. De reden van de toename van het aantal crisiszaken is moeilijk aan een specifieke oorzaak toe te schrijven. Crisiszaken waren tijdens de lockdowns bijvoorbeeld lager dan verwacht. Wel is het zo dat de wachtlijsten in de zorg belemmerend werken om inwoners snel de juiste hulp te kunnen bieden. Het Middelpunt werkt intensief samen met alle partners om inwoners die te maken hebben met huiselijk geweld en/of kindermishandeling te helpen en te voorzien van de juiste hulp. Er is daarnaast ook een regionale stijging van het aantal Tijdelijk Huisverboden te zien. Een van de oorzaken is de krappe woningmarkt. Partners blijven daardoor noodgedwongen langer bij elkaar en (oudere) kinderen wonen noodgedwongen langer thuis. Veilig Thuis ziet dat spanningen hierdoor toenemen en niet snel kunnen worden weggenomen wegens gebrek aan alternatieven. Een ander knelpunt hierbij is ook is de gebrekkige doorstroom naar begeleid wonen of opvangvoorzieningen.

Wat hebben we daarvoor gedaan?

Voortgang

Regionaal werken samen in Zorg- en Veiligheidshuis, in het project Geweld Hoort Nergens Thuis, rond Personen met onbegrepen gedrag en de Wet verplichte GGZ en Mensenhandel.

Toelichting:

Samenwerking tussen meerdere ketens is nodig om tot een effectieve aanpak te komen als er sprake is van problemen die op meer dan één leefgebied spelen en die (naar verwachting) leiden tot crimineel en/of overlast gevend gedrag of verder afglijden. Het is in de reguliere samenwerking tussen partners binnen één keten vaak niet mogelijk om deze problematiek effectief aan te pakken. Om deze reden hebben wij het afgelopen jaar intensief samengewerkt met politie, zorginstellingen en andere gemeenten binnen de regio.

Deze pagina is gebouwd op 07/04/2024 15:40:59 met de export van 07/04/2024 15:28:46